Dlaczego Monakolinę K kojarzysz z ryżem i cholesterolem?
Monakolina K jest substancją biologicznie aktywną, naturalnie występującą w czerwonym ryżu, który został sfermentowany z wykorzystaniem czerwonych drożdży (Monascus purpureus). Jest ona powszechnie nazywana naturalną statyną, ponieważ jej mechanizm działania jest bardzo zbliżony do statyn (tj. najczęściej przepisywanych leków obniżających stężenie cholesterolu we krwi) i polega na odwracalnym blokowaniu reduktazy hydroksymetyloglutarylo koenzymu A (HMG-CoA), która jest kluczowym enzymem uczestniczącym w produkcji cholesterolu wewnątrz ludzkiego organizmu. Efektem tych działań jest pożądany spadek poziomu cholesterolu całkowitego i lipoprotein frakcji LDL
Monakolina K stanowi skuteczną i naturalną alternatywę dla syntetycznych statyn. Substancja ta utrzymuje prawidłowy poziom lipidów (LDL cholesterolu, HDL cholesterolu i trójglicerydów). Zażywanie monakoliny K nie wiążę się z występowaniem skutków ubocznych, jak choćby uporczywe bóle mięśniowe – tak częste podczas kuracji statynami.
Potwierdzają to liczne badania.
Opublikowane w 2005 roku randomizowane badania wykazały obniżenie cholesterolu całkowitego o 21,5%, a frakcji LDL aż o 27,7% u osób stosujących przez okres 8 tygodni Monakolinę K, co potwierdza działanie hipolipemizujące tego związku. Ponadto wyniki prowadzonych badań potwierdzają nie tylko skuteczność, ale i bezpieczeństwo stosowania monakoliny. Pojawiła się ona również w wytycznych Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w 2014 roku dotyczących terapii dyslipidemii.
EFSA opublikowała następującą opinię naukową:
„Po 8 tygodniach, w grupie otrzymującej monakolinę K, stężenie cholesterolu frakcji LDL obniżono o 27,7%, cholesterolu całkowitego — o 21,5%, triglicerydów — o 15,8%. Wartość cholesterolu frakcji HDL wzrosło o min. 0,9%. Należy podkreślić fakt, że liczba zdarzeń niepożądanych, związanych z podawanym lekiem lub placebo, nie różniła się istotnie statystycznie -między grupami.”
Trzeba przyznać, że takie wyniki robią wrażenie!
Warto wiedzieć kiedy suplementacja monakoliną jest najlepszym wyborem :
☝gdy brak jest potrzeby agresywnego leczenia hipolipemizującego, a jednocześnie leczenie behawioralne nie przynosi spodziewanego rezultatu;
☝przy umiarkowanej hipercholesterolemii (LDL-C +20-30 proc.), w grupie małego (SCORE mniej niż 1 proc.) lub umiarkowanego (SCORE 1-4 proc.) ryzyka sercowo-naczyniowego;
☝gdy jest duże ryzyko s-n, LDL- CC poniżej 100 mg/dl;
☝w przypadku nietolerancji statyn — osoby z mialgią wtórną dobrze tolerują leczenie wyciągiem z czerwonych drożdży;
☝u osób odmawiających terapii statynami.
☝gdy brak jest potrzeby agresywnego leczenia hipolipemizującego, a jednocześnie leczenie behawioralne nie przynosi spodziewanego rezultatu;
☝przy umiarkowanej hipercholesterolemii (LDL-C +20-30 proc.), w grupie małego (SCORE mniej niż 1 proc.) lub umiarkowanego (SCORE 1-4 proc.) ryzyka sercowo-naczyniowego;
☝gdy jest duże ryzyko s-n, LDL- CC poniżej 100 mg/dl;
☝w przypadku nietolerancji statyn — osoby z mialgią wtórną dobrze tolerują leczenie wyciągiem z czerwonych drożdży;
Monakolina jest godnym ekstraktem na obniżenie poziomu cholesterolu.
Pomaga w znaczny sposób wyregulować jego stężenie w naszym organizmie bez działań niepożądanych, którymi obarczone są syntetyczne leki z grupy statyn. Pamiętać jednak należy, iż monakolina nie zastąpi zmiany trybu życia oraz konieczności włączenia do diety tak zwanej żywności funkcjonalnej czyli fitosteroli – substancji roślinnych o budowie zbliżonej do ludzkiego cholesterolu. Monakoliny nie można również stosować równocześnie ze statynami przepisanymi przez lekarza, ze względu na synergizm działania i ryzyko nasilenia skutków ubocznych tychże leków.
Vege Combo od Lanco Nutritions zawiera naturalne statyny. Statyny te są tak samo skuteczne w obniżaniu poziomu cholesterolu co syntetyczne. Nie ma potrzeby zażywać preparatów z chemią. Zdecydowanie miesięczna suplementacja da pierwsze efekty. Warto zatem wykonać badania kontrolne, by móc być miło zaskoczonym!
Bibliografia:
1. Nichols M., Townsend N., Luengo-Fernandez R. i wsp. European Cardiovascular Disease Statistics 2012. European Heart Network, Bruksela 2012.
2. Wożakowska-Kapłon B., Filipiak K.J., Mamcarz A. i wsp. Aktualne problemy terapii dyslipidemii w Polsce — II Deklaracja Sopocka. Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Kardiol. Pol. 2014; 72: 847–853.
3. Zdrojewski T., Solnica B., Cybulska B. i wsp. Prevalence of lipid abnormalities in Poland
The NATPOL 2011 survey. Kardiol. Pol. 2016; 74: 213–223.
- Nowak A. Fitosterole w codziennej diecie. Post. Fitoter. 2011; 1: 48–51.