Ekstrakt z buraka - kto powinien spożywać go najwięcej?
Już w czasach starożytnych, burak ćwikłowy uprawiany był głównie w celach terapeutycznych.
Dziś gatunek ten w różnych systemach klasyfikacyjnych zaliczany jest do rodziny komosowatych lub
szarłatowatych. Burak swój piękny ciemno czerwony kolor zawdzięcza betaninie, należącej do
glikozydów - grupy barwników betalainowych. Zbudowane są one z części cukrowej - glikonu i części
niecukrowej – aglikonu ,którymi mogą być różne związki, takie jak np. alkohole, fenole, sterole i
kumaryny. Wszystkie produkty roślinne zawierające barwniki z grupy betacyjanin wykazują działanie
antyoksydacyjne.
Burak zaliczany jest do dziesięciu warzyw o najsilniejszym działaniu przeciwutleniającym.
Betanina działa również przeciwzapalnie oraz uszczelnia naczynia krwionośne i posiada zdolność do
wnikania wnętrza bakterii, hamując tym samym jej rozwój. Burak zawiera sporą ilość witaminy C, przez
co skutecznie walczy w infekcjami wirusowymi. Dzięki zawartości witaminy B1, pozytywnie wpływa na
pracę układu krwionośnego. Jest skarbnicą potasu, magnezu, fosforu, wapnia, miedzi i rzadko
spotykanych składników mineralnych, takich jak rubid i cez. Jest źródłem witamin z grupy B, witamy A
oraz kwasu foliowego. Co prawda istnieje wiele kontrowersji na temat związku buraka w walce z
niedokrwistością (anemią), ponieważ pomimo faktu, iż zawiera on żelazo, nie są to wystarczające ilości
ani forma ,(ponieważ jest to słabo wchłanialne żelazo niehemowe) aby przyznać mu fakt, że intensywnie i
w bardzo krótkim czasie uzupełni niedobory ten pierwiastka w naszym organizmie. My staniemy jednak
w obronie buraka i jego sporej roli w walce z anemią, ponieważ nie należy zapominać o tym, iż
intensywnie wspomaga proces wytwarzania krwinek czerwonych.
Kto powinien spożywać ekstrakt z buraka?
Ekstrakt z buraka, to prawdziwa bomba witaminowo minerałowa, która charakteryzuje się
licznymi właściwościami odżywczymi. Jego suplementacja, pomoże zwalczyć anemię oraz poprawi
wydolność fizyczną , co jest bardzo znaczące dla osób regularnie uprawiających sport. Wspomoże proces
odbudowy flory bakteryjnej jelit i wzmocni odporność. Ze względu na wysoką zawartość błonnika,
nadaje szybkie uczucie sytości, co przyda się osobom będącym na diecie redukcyjnej. Wspomoże
również walkę ze złogami zalegającymi w jelitach i wyreguluje cykl wypróżniania. Działa uspokajająco a
jednocześnie poprawia koncentrację, dlatego śmiało można stwierdzić, że walczy z jednym z głównych
problemów współczesnej cywilizacji, jakim jest stres. Poprzez zawarte w nim azotany, pomaga
unormować ciśnienie krwi, na co szczególną uwagę powinny zwrócić osoby borykające się z
nadciśnieniem tętniczym. Dzięki właściwościom obniżającym poziom cholesterolu, zmniejszy ryzyko
wystąpienia problemów sercowo naczyniowych oraz wspomoże walkę z miażdżycą. Pomaga w
utrzymaniu odpowiedniego stężenia kwasu foliowego, dlatego idealnie sprawdzi się jako suplementacja
dla kobiet w ciąży oraz dla pań, które są w trakcie starania o dziecko. Wyżej wspomniane silne działanie
antyoksydacyjne, intensywnie wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, poprawiając tym samym nie
tylko jakość skóry ale również wspierając układ odpornościowy. Dzięki temu ekstrakt z buraka pomaga
zwalczyć choroby wirusowe i bakteryjne, oraz przyczynia się w znacznym stopniu do zapobiegania
powstawania komórek nowotworowych.
*Mikołajczyk K., Czapski J.: Zdolność antyoksydacyjna i zawartość barwników betalainowych w różnych odmianach buraka
ćwikłowego. Bromat. Chem. Toksykol., 2006, 39
*Pedreňo M. A., Escribano J.: Studying the oxidation and the antiradical activity of betalain from beetroot. J. Biol. Educ.,
2000, 1