
Jak oczyścić organizm z toksyn i pozbyć się nadmiaru wody z organizmu
Każdego dnia jesteśmy narażeni na dziesiątki czynników, które zatruwają nasz organizm. Toksyny mogą pochodzić z powietrza, wody, pożywienia, a także produktów chemicznych. Ich kumulacja w organizmie może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób, w tym nawet nowotworów. Jak się ich pozbyć? Jak naturalnie przeprowadzić detoks?
Wpływ toksyn na organizm
Postęp cywilizacyjny sprawił, że jesteśmy narażeni na szkodliwy wpływ toksyn bardziej niż nasi przodkowie. Nie sposób ich uniknąć, ponieważ znajdują się dosłownie wszędzie i mamy z nimi kontakt każdego dnia. Problem ten nie dotyczy wyłącznie branży spożywczej, ale przede wszystkim jest efektem stale rozwijającego się przemysłu.
Do najczęściej występujących toksyn zaliczają się:
- metale ciężkie – w tym głównie ołów (występuje w powietrzu, wodzie, farbach, a nawet niektórych zabawkach pozbawionych certyfikatów CE), rtęć (znajduje się przede wszystkim w rybach i powietrzu – głównie w okolicy zakładów przemysłowych) i kadm (odpady przemysłowe, spaliny samochodowe i dym papierosowy);
- pestycydy i herbicydy – środki służące do ochrony roślin, warzyw i owoców;
- lotne związki organiczne – to m.in. benzen (obecny w dymie papierosowym, rozpuszczalnikach i farbach i spalinach samochodowych) oraz formaldehyd (stosowany do produkcji materiałów budowlanych);
- dioksyny – to związki będące ubocznym produktem spalania odpadów przemysłowych, w tym plastiku;
- bisfenol A i ftalany – ten pierwszy wykorzystywany jest w produkcji plastikowych butelek, a drugi z kolei stanowi składnik tworzyw sztucznych (głównie żywności);
- zanieczyszczenia powietrza – tlenek węgla (pochodzi z niepełnego spalania paliw) i cząsteczki PM2.5 i PM10 (drobne cząsteczki zawieszone obecne w spalinach i smogu);
- mykotoksyny – produkowane przez pleśń obecną na zepsutej żywności;
- chemikalia stosowane w kosmetykach i środkach czystości – w tym głównie parabeny (konserwanty) i triklosan (obecny w np. mydłach antybakteryjnych).
Długotrwałe narażenie organizmu na toksyny prowadzi do uszkodzenia komórek nerwowych (również rozwijającego się płodu), układu oddechowego, krążenia, nerek, zaburzeń hormonalnych, problemów neurologicznych, a nawet nowotworów.
Problem zatrzymania wody w organizmie
Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Przeciętna kobieta zawiera jej ok. 55%, natomiast mężczyzna ok. 60%. Woda jest niezbędnym składnikiem do przeprowadzenia praktycznie wszystkich procesów w ciele człowieka, od produkcji krwi do prawidłowego funkcjonowania neuronów. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar może być jednak szkodliwy.
Zatrzymanie wody w organizmie powoduje upośledzenie gospodarki wodno-elektrolitowej, czego efektem jest nadmiar kilogramów, opuchnięcia i obrzmienia.
Przyczynami zatrzymania wody w organizmie są:
- zaburzenia hormonalne – zwłaszcza w okresie ciąży, menopauzy, jak i okresie przedmiesiączkowym;
- nadmierne spożycie soli w diecie – nadmierna podaż soli wiąże wodę w organizmie i jest przyczyną zatrzymania płynów i obrzęków;
- niektóre leki – mowa tutaj przede wszystkim o niesteroidowych lekach przeciwzapalnych (NLPZ), lekach na nadciśnienie tętnicze krwi i doustnych środkach antykoncepcyjnych;
- niewydolność serca – upośledzenie procesu prawidłowego pompowania krwi przez mięsień sercowy powoduje kumulację płynów w okolicy brzucha, kostek i nóg;
- zaburzenia pracy nerek – problemy z filtracją płynów, w tym głównie krwi, jest częstą przyczyną zatrzymania wody w organizmie;
- niedobór białka – zbyt niska ilość białka w codziennej diecie powoduje zmniejszenie zdolności krwi do utrzymania homeostazy płynów wewnątrz naczyń krwionośnych;
- siedzący tryb życia – brak aktywności fizycznej i długotrwałe przebywanie w tej samej pozycji sprzyjają zaburzeniom krążenia, a co za tym idzie – gromadzenia się wody w kończynach dolnych.
Zatrzymanie wody w organizmie może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. To nie tylko obrzęki i wzrost masy ciała, ale również większe ryzyko nadciśnienia tętniczego krwi, wzdęć, zmniejszenia elastyczności skóry, a nawet większa podatność na infekcje.
Naturalne sposoby na detoks i problem zatrzymania wody w organizmie
Nie da się w 100% uniknąć ekspozycji na toksyny środowiskowe. Warto zatem pogodzić się z faktem, że one istnieją i negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Na szczęście nie jesteśmy bezsilni. Istnieje wiele skutecznych metod na pozbycie się zalegających w organizmie toksyn i nadmiaru wody. Ważne jest jednak, aby stosując je, zachować pewną regularność, ponieważ tylko wówczas dostrzeże się najlepsze efekty detoksu.
Zdrowa dieta
Duży potencjał do unieszkodliwiania toksyn z organizmu i zmniejszenia retencji wody ma… potas. Jest on obecny w bananach, szpinaku, ziemniakach, awokado i pomarańczach. Ogromne znaczenie ma ograniczenie soli w diecie i unikanie przetworzonej żywności.
Systematyczne nawadnianie organizmu
Chociaż brzmi to trochę jak paradoks, dostarczania do organizmu dużej ilości wody (ok. 2 litry dziennie) pomaga w redukcji jej zatrzymania w tkankach. Co więcej, woda wspiera funkcje nerek i wątroby, dzięki czemu łatwiej jest pozbyć się toksyn.
Aktywność fizyczna
Ruch, nawet mało intensywny, poprawia krążenie krwi, a co za tym idzie – pozwala szybciej oczyścić organizm z zalegających toksyn i nadmiaru wody.
Stosowanie odpowiednich ziół i suplementacja
W domowej apteczce nie powinno zabraknąć naturalnych i bezpiecznych dla zdrowia substancji, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, w tym pozwalają na detoks i zachowanie prawidłowego stanu wodno-elektrolitowego.
1. Czystek
Czystek (łac. Cistus) to roślina o bardzo silnych właściwościach detoksykujących. Jej działanie jest jednak wielokierunkowe. Zioło ma silne właściwości antyoksydacyjne (dzięki obecności polifenoli), co pozwala na neutralizację szkodliwych rodników i ich szybką eliminację z organizmu. Czystek wspomaga pracę wątroby, dzięki czemu toksyny są szybciej usuwane z organizmu.
Regularne przyjmowanie preparatów na bazie czystka wspiera prawidłowy przepływ krwi, dzięki czemu tkanki są lepiej ukrwione, a co za tym idzie – lepiej odżywione. Sprzyja to ich regeneracji i pomaga pozbyć się toksyn. Liczne badania naukowe wykazały, że substancje aktywne obecne w czystku łagodzą stany zapalne.
2. Mniszek lekarski
Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale) to bylina zaliczana do rodziny astrowatych. Bez problemu można znaleźć go na polskich łąkach i polach. W skład mniszka lekarskiego wchodzi szereg substancji biologicznie czynnych, w tym witaminy z grupy B, A, E, K, C, sole mineralne (takie jak krzem, potas, wapń, żelazo i magnez), błonnik, antyoksydanty (karotenoidy i flawonoidy), inulina (naturalny prebiotyk), a także kwas krzemowy i fenolokwasy.
Tak bogaty skład substancji czynnych w mniszku lekarskim sprawia, że roślina sprzyja detoksykacji organizmu. Przede wszystkim wspiera działanie wątroby poprzez wspomaganie produkcji żółci, co zapewnia nie tylko lepsze trawienie tłuszczów, ale także usuwanie toksyn z organizmu. Następnie produkty na bazie mniszka lekarskiego wykazują działania diuretyczne, co oznacza, że zwiększają produkcję moczu i tym samym usuwają nadmiar wody z organizmu i zbędne zanieczyszczenia. Zawartość inuliny pozwala z kolei na lepsze trawienie i wspiera funkcjonowanie mikroflory jelitowej, co przyspiesza przemianę materii.
3. Opuncja figowa
Opuncja figowa (łac. Opuntia ficus-indica) znana jest także pod inną nazwą – kaktus nopal. Jest to roślina zaliczana do rodziny kaktusowatych. Używana jest nie tylko w ziołolecznictwie, ale także w kosmetyce. W skład opuncji figowej wchodzą liczne substancje aktywne, w tym błonnik, betacyjaniny, betaksantyny, witaminy z grupy B, A, C, E i K, minerały (w tym miedź, wapń, magnez, potas i fosfor), a także aminokwasy.
Spożywanie opuncji figowej niesie za sobą szereg korzyści zdrowotnych. Ekstrakty z tego surowca wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby, co przyspiesza przetwarzanie i usuwanie toksyn z organizmu. Podobnie jak mniszek lekarski, opuncja figowa ma delikatne działanie moczopędne. Jedną z największych zalet działania składników aktywnych rośliny jest ich zdolność do kontroli poziomu cukru we krwi. Ma to pozytywny wpływ na metabolizm.
4. Pokrzywa zwyczajna
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to bardzo popularna i powszechnie stosowana roślina o wielu właściwościach. Jej składniki aktywne to istna skarbnica zdrowia, w której wyróżnić można m.in. witaminy z grupy B, C, A i K, aminokwasy, sole mineralne (w tym krzem, żelazo, magnez, fosfor i potas), chlorofil, kwas mrówkowy i krzemowy i fitosterole.
Spożywanie pokrzywy w dowolnej postaci (naparu, maceratu, suplementu diety, soku, kapsułek, tabletek) przyspiesza metabolizm i pomaga pozbyć się z organizmu zalegających toksyn i szkodliwych metabolitów. Ponadto ta drogocenna roślina działa moczopędnie i wspiera funkcjonowanie nerek. Nie wolno zapominać o tym, że składniki aktywne U. dioica działają przeciwzapalnie i poprawiają krążenie krwi, co pomaga usuwać szkodliwe substancje z tkanek.
5. Nawłoć
Nawłoć (łac. Solidago), zwana również złotą rózgą, to roślina o wielu cennych właściwościach zdrowotnych, szczególnie znana z działania oczyszczającego i wspomagającego układ moczowy. Wiele osób uznaje roślinę za szybko rozmnażający się chwast, a niewiele z nich zdaje sobie sprawę z jej cennego składu. Składnikami czynnymi nawłoci są flawonoidy, saponiny, garbniki, kwas fenolowy i olejek eteryczny.
Jak nawłoć pomaga pozbyć się toksyn i zalegającej wody? Jest to możliwe dzięki działaniu moczopędnym. Zwiększenie produkcji moczu pociąga za sobą pozytywny efekt w postaci szybkiego wydalania szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn i soli. Nawłoć oczyszcza krew (dzięki flawonoidom i saponinie), działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Co ciekawe, tradycyjna nawłoć stosowana była w medycynie ludowej jako wsparcie w leczeniu chorób nerek, w tym kamicy nerkowej, a także zapalenia pęcherza moczowego.
6. Zielona herbata
Picie zielonej herbaty to cenny rytuał nie tylko w krajach azjatyckich. Jej zdrowotne walory pokochały miliony osób na całym świecie. W drobnych listach znajduje się wiele cennych składników, w tym katechiny (stanowiące o prozdrowotnej mocy zielonej herbaty), flawonoidy, L-teanina, kofeina, a także minerały i witaminy.
Zielona herbata wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu. Jest to związane z wysoką zawartością antyoksydantów. Napary i ekstrakty z surowca wspomagają metabolizm i funkcję wątroby, co pozwala na usunięcie toksyn z organizmu. Mają również działanie moczopędne, co zapobiega kumulacji wody w organizmie. Flawonoidy i antyoksydanty zmniejszają stres oksydacyjny, co sprzyja ograniczeniu i łagodzeniu stanów zapalnych.
Źródła
- http://dlibra.bg.ajd.czest.pl:8080/dlibra/docmetadata?id=5755&from=publication [dostęp 14.09.2024].
- A. Karowicz-Bilińska, Woda i jej znaczenie dla organizmu kobiety, “Ginekologia Polska”, nr 82, 2011.
- B. Łukowska, Rola wody w życiu człowieka i środowisku, 2016.
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/273962,czystek [dostęp 14.09.2024]
- https://www.researchgate.net/publication/320074353_Mniszek_lekarski_-_zrodlo_substancji_prozdrowotnych [dostęp 14.09.2024]
- https://biotechnologia.pl/kosmetologia/opuncja-figowa-naturalna-toksyna-botulinowa,18775 [dostęp 14.09.2024]
- K. Jakubczyk, K. Janda, S. Szkyrpan i in., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, Pom J Life Sci 2015, 61, 2, 191–198.
- H. Różalski, Ł. Bobak i T, Trziszk, Z dziejów fitoterapii Znaczenie nawłoci (Solidago) w fitoterapii, Herbalism nr 1(2)/2016.
- https://www.researchgate.net/publication/366004046_Consumption_of_green_tea_-_potential_health_benefits [dostęp 14.09.2024].