
Wpływ suplementacji kolagenu rybiego na zdrowie skóry i cerę
Kolagen rybi, inaczej morski, to białko funkcjonalne, które pozytywnie wpływa na stan skóry, stawów, kości i chrząstek. Nic zatem dziwnego, że jest wykorzystywany jako surowiec do produkcji suplementów diety i kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie są zalety ze spożywania kolagenu rybiego?
Czym jest kolagen rybi?
Rybi kolagen (ang. marine collagen) to cenne i funkcjonalne białko, które uzyskuje się ze skóry, ości i łusek ryb. Kolagen rybi dzieli się na 3 typy. Kolagen typu I wchodzi w skład skóry, włosów i paznokci i jest jednym z najczęściej występujących typów tego związku. Kolagen typu II wchodzi w skład chrząstki stawowej. Kolagen typu III najczęściej występuje w połączeniu z kolagenem typu I i odpowiada za stan naczyń krwionośnych i skóry.
Surowiec wyróżnia się niską masą cząsteczkową, co sprawia, że jest znacznie lepiej przyswajalny w przewodzie pokarmowym niż kolagen wołowy. Co więcej, pozyskiwanie i przetwarzanie kolagenu rybiego są bardziej efektywne, co jest związane z prostszym procesem jego hydrolizacji, czyli rozkładu na mniejsze cząsteczki peptydowe. Taka struktura molekularna rybiego kolagenu sprawia, że jest ona bardziej zbliżona do kolagenu ludzkiego. Mówiąc prościej, lepsza biodostępność sprawia, że kolagen rybi łatwo wchłania się do organizmu i może działać w nim znacznie efektywniej niż ten pochodzenia wołowego.
Skład rybiego kolagenu
Rybi kolagen składa się przede wszystkim z trzech aminokwasów:
- glicyny,
- proliny,
- hydroksyproliny.
Aminokwasy te zapewniają strukturze kolagenu większą stabilność i odporność termiczną.
Jak kolagen działa na skórę?
Wraz z wiekiem organizm zaczyna tracić zdolność do syntezy dużej ilości kolagenu. Sprzyja to szybszemu starzeniu się skóry. Traci ona swoją elastyczność, robi się cieńsza, a na jej powierzchni zaczynają pojawiać się zmarszczki. Proces ten rozpoczyna się już po 25. roku życia.
Suplementacja kolagenem rybim wywiera szereg pozytywnych korzyści na skórę, przyczyniając się do zwiększenia jej elastyczności, regeneracji i ogólnej kondycji.
1. Lepsza jędrność i elastyczność
Aminokwasy wchodzące w skład kolagenu pomagają utrzymać i odbudować strukturę skóry. Zmniejsza to widoczność zmarszczek, co zwiększa sprężystość i elastyczność.
2. Regeneracja i nawilżenie
Kolagen rybi pozwala na zachowanie większego nawilżenia skóry. Dzięki temu jest ona gładka i miękka w dotyku. A większy poziom nawilżenia, czyli zatrzymania wody w naskórku, przyspiesza jego regenerację, w tym proces gojenia się ran.
3. Ochrona przed wolnymi rodnikami
Aminokwasy obecne w kolagenie rybim pozwalają unieszkodliwiać, czyli neutralizować wolne rodniki, związki, które przyczyniają się do uszkodzeń na poziomie komórkowym i przyspieszają procesy starzenia się organizmu, również skóry. W związku z tym kolagen działa jak swoista bariera ochronna powlekająca naskórek.
4. Zmniejszenie oznak starzenia
Zwiększenie możliwości regeneracyjnych skóry i działanie antyoksydacyjne sprawiają, że kolagen zmniejsza widoczność zmarszczek, głębokich linii mimicznych i przebarwień. Dzięki temu skóra na dłużej zachowuje młodszy wygląd.
5. Poprawa struktury skóry
Systematyczne dostarczanie do organizmu kolagenu morskiego wspiera produkcję nowych włókien kolagenowych, które tworzą silniejsze struktury wewnętrzne skóry. Wyniki badań klinicznych sugerują, że regularne spożywanie kolagenu może zwiększyć elastyczność skóry nawet o 20% w ciągu kilku tygodni, poprawiając jej nawilżenie i strukturę.
Rybi kolagen może być stosowany w formie suplementów diety (np. proszku do rozpuszczania w wodzie, tabletek i kapsułek) lub zewnętrznie w postaci kosmetyków.
Zalety stosowania kolagenu rybiego
Regularna suplementacja kolagenu rybiego niesie ze sobą szereg korzyści dla całego organizmu, nie tylko skóry.
Innymi korzyściami ze stosowania kolagenu są:
- wsparcie dobrej kondycji stawów i kości – kolagen wchodzi w skład chrząstki i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie stawów. Białko wspiera regenerację tych struktur i zwiększa ruchomość w stawach;
- lepsza kondycja układu pokarmowego – wyniki badań naukowych wykazały, że kolagen morski zmniejsza stany zapalne układu pokarmowego i przyspiesza odbudowę jelit;
- lepsza regeneracja tkanek – kolagen przyspiesza syntezę wielu białek, co wspiera organizm na wielu poziomach. Jest to najlepiej widoczne w przypadku ran, które po regularnej suplementacji kolagenem szybciej się goją.
Czym kierować się przy wyborze kolagenu rybiego? Najlepszym połączeniem są preparaty wzbogacone o kwas hialuronowy, witaminę C, siarczan glukozaminy i chondroityny. Każdy z nich wspiera działanie kolagenu i sprawia, że jest on lepiej przyswajalny przez organizm.
Źródła
- K. Kaziród, A. Hunek, M. Zapała, J. Wiśniewska-Skomra, Suplementacja kolagenem – czy przynosi realne korzyści?, Quality in Sport. 2023;13(1):88.
- M. Gauza, L. Kubisz, J. Przybylski, Właściwości preparatów kolagenowych ze skór ryb pozyskiwanych metodą kwaśnej hydratacji, “Nowiny Lekarskie”, nr 3, 2010.
- Choi FD, Sung CT, Juhasz ML, Mesinkovsk NA. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol. 2019 Jan 1;18(1):9-16.
- Laasri I, Bakkali M, Mejias L, Laglaoui A. Marine collagen: Unveiling the blue resource-extraction techniques and multifaceted applications. Int J Biol Macromol. 2023 Dec 31;253(Pt 6):127253. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2023.127253. Epub 2023 Oct 7. PMID: 37806417.