PROMOCJA! Do końca wakacji dostawa tylko 2zł!

Magiczny składnik zielonej herbaty
Magiczny składnik zielonej herbaty

Zielony kolor nie bez powodu kojarzymy ze zdrowiem, przyrodą i spokojem.

Zalecane jest spożywanie około 3 litrów płynów neutralnych dziennie, za takie bowiem uważamy wodę i herbatę.

Zielona Herbata to jeden z najstarszych napojów świata, odkryta według legend w starożytnych Chinach, dość szybko stała się ulubionym napojem w Azji (Chiny, Indie, Japonia). Herbaty Zielone oraz czarne pozyskuje się z tej samej rośliny, natomiast późniejsza obróbka, definiuje ich kolor, smak oraz co ważniejsze działanie. Podobno najdroższe zielone herbaty to te, których liście zbiera się o świcie, kiedy są jeszcze pokryte poranną rosą.  Liście herbaty zielonej poddawane są szybkiemu osuszaniu podczas gdy roślina zostająca następnie herbatą czarna, poddawana jest procesowi więdnięcia oraz fermentacji.  Herbata czarna wskutek utleniania zyskuje bardziej wyrazisty smak i aromat podczas gdy w zielonej są one delikatniejsze. 80% herbaty spożywanej na świecie to herbata czarna, podczas gdy 20% stanowi herbata zielona. Herbata czarna jest bardziej popularna w krajach zachodnich, natomiast zielona spożywana jest przede wszystkim w Azji.

Właściwości Zielonej Herbaty

Skoro i czarna i zielona herbata to jedna i ta sama roślina to chyba nie ma różnicy którą wypije?

Czerwoną też wytwarzamy z tego samego krzewu (Ale odmiany wielkolistnej. O tym kiedy indziej)

Zielona herbata wykazuje działanie pobudzające, obniża poziom cholesterolu we krwi, pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, działa moczopędnie, przeciwzapalnie oraz przeciwutleniająco.  Co za tym idzie jest ona polecana zarówno osobom pracującym umysłowo, sportowcom, osobom którym zależy na utracie wagi i dbającym o profilaktykę nowotworową.  Czyli dla wszystkich? Już w okresie panowania w Chinach dynastii Tang (kładli oni duży nacisk na rozwój i usystematyzowanie medycyny w VII w.n.e.) ukuło się przekonanie iż „Każdy lek leczy konkretną chorobę, ale herbata jest lekiem leczącym wszystkie schorzenia”. Więc właściwie tak, dla wszystkich.

Odwołuję się do Azji nie tylko ze względu na rodowód herbat, nie tylko ze względu na to, że spożycie herbaty w Azji jest najwyższe na świecie, nie tylko dlatego, że głownie pija się tam herbatę zieloną, ale może przede wszystkim dlatego, że W Japonii i Chinach gdzie wskaźnik zapadalności na choroby zwyrodnieniowe i nowotworowe jest niższy niż w innych rejonach świata pija się od 3 do 4 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Na japońskiej wyspie Okinawie znajdującej się pomiędzy Japonią, Chinami a Indiami, pozostającej pod wpływem tych trzech kultur, mieszka najwięcej na świecie stulatków. W Japonii kobiety uczące ceremonii herbaty (z tego powodu wypijają jej więcej niż wynosi przeciętne spożycie) są znane ze swojej długowieczności; przypadki zgonów spowodowanych chorobami nowotworowymi są w tej grupie bardzo rzadkie.  Odpowiada za to szereg właściwości prozdrowotnych tego popularnego napoju.

EGCG - Galusan epigallokatechiny 

Główne czynniki aktywne w zielonej herbacie to związki z grupy puryn oraz polifenole.  Z puryn występujących w herbacie przeważa kofeina (lub teina) odpowiadająca za pobudzające działanie herbaty, natomiast za działanie antynowotworowe herbat odpowiadają polifenole  – organiczne związki chemiczne, z polifenoli najlepiej poznane i najważniejsze są katechiny np. EGCG.

W Herbacie zielonej około 1/3 masy stanowi EGCG – Galusan epigallokatechiny czyli polifenol - silny przeciwutleniacz około 100 razy silniejszy niż Witamina C oraz 25 razy silniejszy od Witaminy E. W przypadku czarnej herbaty EGCG przekształca się w inny związek w procesie utleniania któremu zielona herbata poddawana nie jest.

Herbata jest nie tylko silnym antyoksydantem ale zapobiega też chorobom nowotworowym, zapewnia ochronę układu sercowo- naczyniowego i mózgu oraz sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej. Naukowo udowodniono, że picie 2 filiżanek zielonej herbaty dziennie ogranicza o 66% częstość występowania raka płuc u nałogowych palaczy tytoniu. Dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu, zmniejsza się również ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego o 65%, zmniejsza również o 50% ryzyko zawału. Ma również działanie termogeniczne, redukuje apetyt, sprzyja spalaniu tłuszczu i obniża wchłanianie węglowodanów a dzięki właściwościom pobudzającym zwalcza osłabienie występujące u osób ograniczających liczbę przyswajanych kalorii.

Czy warto?

Czy zatem już w VII w.n.e. mieliśmy lekarstwo doskonałe? Oczywiście, że nie. Jak w przypadku każdej substancji, "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę". Najlepsze efekty prozdrowotne uzyskamy pijąc 3 filiżanki (150ml) świeżej herbaty zalewanej wodą o temperaturze nieprzekraczającej 80 stopni Celsjusza dziennie parzenie powinno trwać półtorej do 3 minut, lub stosując suplementy diety zawierające ekstrakt z zielonej herbaty.  Jednak jako suplement nie powinno się przekraczać dziennej dawki 450/900mg mieszaniny polifenoli z których EGCG powinien stanowić połowę.

Przeciwskazania do picia zielonej herbaty wynikają z jej właściwości pobudzający dlatego też nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży oraz karmiące, epileptycy osoby z chorobami wrzodowymi oraz osoby cierpiące na anemię.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl